Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi 2021-2022 akademik yılı mezunları düzenlenen törenlerle yemin etti ve kep attı.
Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen yemin törenine; Veteriner Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Musa Korkmaz, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Gürler, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ile birlikte öğretim elemanları, mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.
Yemin töreni; 2021-2022 akademik yılı Veteriner Fakültesi birincisi Hatice Sayan’ın açış konuşması ile başladı. Veteriner Fakültesindeki eğitim-öğretim hayatı boyunca yeni hayaller ve hatıralar edindiğini ifade eden Sayan, “Veteriner Hekimliğe adım attığımız bugünlerde hayalimizdeki mesleği icra edeceğimizin haklı sevinci olmakla birlikte mezun olmanın tatlı burukluğunu da yaşıyoruz. 5 yıllık uzun bir serüvenin ardından mesleğin bilimsel ve etik değerlerinin ve vicdani hükümlülüklerin farkında olan bir veteriner hekim olarak fakültemize veda ediyoruz. Özellikle son yıllarda hem halk hem de hayvan sağlığı açısından önemi daha da anlaşılan mesleğimizi onuruna yakışır şekilde icra etmek ve sessiz dostlarımıza yardım eli uzatmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.
“Veteriner hekimlik sıradan bir meslek değil”
Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan ise Veteriner Hekimlik eğitiminin Türkiye’de yaklaşık 2 asırdır akademik olarak devam ettiğini belirtti. Algan, “Kutsal mesleğimiz sizlerin omuzlarında yükselecektir. Ben de sizlerin mezun olduğu bu güzel fakülteden mezun oldum. Veteriner Hekimlik eğitimi ülkemizde yaklaşık 2 asırdır akademik olarak devam etmektedir. Birçok meslek henüz akademik bir eğitime sahip değilken veteriner hekimlik mesleği akademik eğitimle meslektaşlarımızı mezun etmekteydi. Son derece saygın ve yetkin olan bir mesleğin mensupları olarak bizler memleketimize çeşitli hizmetlerde bulunduk. Bize hocalarımız ‘dünyada 3 hekimlik var; bunların bir tanesi de veteriner hekimliktir’ demişti. Sahip olduğumuz meslek sıradan bir meslek olarak kabul edilecek meslek grupları içerisinde değildir. Bu meslek kutsal bir vazifedir. Ben bu vazifeyi kutsal bir vazife görüp, bu şekilde icra edeceğim” dedi.
“100 öğrencimizi geleceğe uğurluyoruz”
Veteriner Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Musa Korkmaz konuşmasında Veteriner Fakültesi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. AKÜ Veteriner Fakültesinin 1995 yılında kurulmuş köklü veteriner fakültelerinden birisi olduğunu belirten Korkmaz, “AKÜ Veteriner Fakültesi, güçlü akademik kadrosu, donanımlı hayvan hastanesi, çiftliği, laboratuvarları ile birlikte Afyonkarahisar’ın hayvancılık potansiyelinin yüksek olmasıyla bölgenin en gözde veteriner fakültelerinden birisidir” diye konuştu. 2019 yılında göreve geldikten sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Korkmaz, şunları söyledi:
“2019 yılında yönetim olarak göreve geldikten sonra eğitim-öğretimin geliştirilmesi, araştırma olanaklarının artırılması için fakültemizde fiziki altyapı çalışmalarına çok önem verdik. Bunlardan en büyüğü yeni Hayvan Hastanesi projemizdir. Bununla birlikte mevcut hayvan hastanemizde tomografi, üst düzey ultrason, endoskopi, biyokimya cihazı gibi sayamadığım birçok cihazı mevcut hastanemize kazandırdık. Hastane projesine ek olarak Anadolu Mandasının geleceğini korumak ve öğrencilerimizin eğitim olanaklarımızı güçlendirmek için Anadolu Manda Barınağı ile Koyun Barınağı projemizi çiftliğimize kazandırdık. Çiftliğimizdeki koyun varlığını artırarak yem depolarını tamamladık. Fakültemiz kuruluşundan bu yana bin 191 mezun vermiş. Mezunlarımız ülkenin çeşitli yerlerinde gerek kamu sektörü gerekse özel sektörde birçok alanda veteriner hekimlik mesleklerini icra etmektedirler. Bu yılda yaklaşık 100 öğrencimizi veteriner hekim olarak uğurlayacağız. Bunun haklı gururu içindeyiz. Kıymetli Veliler, Her anne babanın en büyük arzularından birisi, evladının iyi bir meslek sahibi olmasıdır. Bu amaçla çocuklarınızın her anında üzerlerine titreyerek, her zaman en iyisi olsun temennisiyle, büyük emekler harcayarak özenle yetiştirdiniz. Son olarak da üniversitemize ve bizlere emanet ettiniz. Bizler de kaliteli, yetkin, donanımlı, akademik ve bilimsel olarak yeterli bilgi ve beceri kazanmış veteriner hekimler yetiştirmek için elimizden geleni yaptık. Çok kısa zaman sonra donanımlı ve kaliteli ve birer veteriner hekim olarak evlatlarınızı buradan uğurlayacağız. Artık evlatlarınızla gurur duyabilirsiniz. Tüm mezunlarımız adına sizlere teşekkürlerimi sunuyor hepinizi canı gönülden kutluyorum. Sevgili Mezunlarımız, Beş yıl süren zorlu bir eğitim sürecini başarıyla tamamladınız. Kendinize, ailenize, hayvanlara ve özelikle insanlığa karşı sorumluluğu olan veteriner hekimler olarak, hem toplum sağlığı hem de hayvan sağlığı noktasında önemli görevler alacaksınız ve bu süreçte başarılı olacağınıza gönülden inanıyorum. Üniversite eğitiminiz burada bitti ama hekimlik eğitiminiz ömür boyu devam edecek. Bu yüzden sizlere tavsiyem, mesleğinizi icra ederken yine araştırmaya okumaya ve öğrenmeye devam ediniz. Hocalarınız ile olan bağlarınızı asla koparmayınız. Mesleğinizi yaparken akademik ve bilimsel bilgilerden kesinlikle ayrılmayınız. Yine meslek hayatınız boyunca sabırlı, hoşgörülü ve merhametli olunuz. Özellikle de hayvan sevgisi ile hareket etmeniz gereken bir meslek grubu olduğunuzu da asla unutmayınız.”
Açış konuşmalarının ardından tören; mezunların takdimi ve veteriner hekim andının okunması ile sona erdi.