Dünya Veteriner Hekimler Günü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikler ile kutlandı.

Veteriner Hekim Yürüyüşü ve akabinde AKÜ tören alanında yer alan Atatürk büstüne çelenk koyulması ile başlayan programa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Talat Gözet, Veteriner Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Erkan Karadaş ve Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Birdane ile birlikte Veteriner Fakültesi öğrencileri katıldı.

“AKÜ Veteriner Fakültesi alanında saygın bir konumda bulunuyor”

Törende ilk konuşmayı yapan Veteriner Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Karadaş, AKÜ Veteriner Fakültesi hakkında bilgiler verdi. Fakülte olarak 837 öğrenciyi mezun ettiklerini ve veteriner hekim olarak mesleğe kazandırdıklarını ifade eden Karadaş, “Halen 516 öğrencisi ve 88 öğretim elemanı kadrosu ile diğer veteriner fakülteleri arasında önemli ve saygın bir konuma sahibiz. Fakültemizde eğitim ve öğretim en iyi fiziki laboratuvar ve bilişim teknolojisi imkânları ile sürdürülmekte, veteriner hekimliğin sürekli gelişen ve genişleyen yüzüyle öğretim elemanlarımız tarafından sektörün taleplerine yönelik olarak teşhis, analiz, teknokent ve bilimsel danışmanlık hizmetleri verilmektedir” dedi. Veteriner fakültelerinin ulusal ve uluslararası platformlarda yerinin önemine değinen Karadaş, “Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) ve Uluslararası Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği (EAEVE) bazında fakültemiz ulusal ve uluslararası olarak üyeliklere sahip olup EAEVE’ye akreditasyon sürecimiz devam etmektedir” diye konuştu. İnsanların hayvanları 10 bin yıl önce hayatlarına kattıklarını ifade eden Karadaş, “21. yüzyılda hayvanlar duygulanabilen canlılar olarak kabul görürken, bazı kişilerin onlara eziyet ettiklerini her gün görüyoruz. Hayvanlar birer makine değildir, onlar duygulu ve sadık canlılardır. Hastalanınca doktora gittiğimizde doktora derdimizi anlatırız. Bunun yanında hastalıklarını, acılarını dilleri ile değil de hareketleri ile anlatabilen bir hayvanın acılarını dindiren, derdine derman olan bir mesleğin mensubu olmak ne yüce bir duygu olsa gerek” şeklinde konuştu.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Talat Gözet ise Dünya Veteriner Hekimler Gününün Dünya Veteriner Hekimler Birliği tarafından her yıl farklı bir tema ile kutlandığını belirtti. Gözet,  “Bu yılki konu ‘sürdürülebilir kalkınmada geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki veteriner hekimlik mesleğinin rolü’ olarak belirlenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma 21. yüzyıl sonlarına doğru dünya gündemine girmiş ve uluslararası anlaşmalarla 1990’lı yıllarda küresel bir uygulama planı haline getirilmiştir. Temel hedef, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin, günümüzün ihtiyaçlarını karşılayabilmek olarak belirlenmiştir” dedi.

Türkiye’de hayvancılık daha bilinçli olma yolunda

Veteriner hizmetlerinin daha etkin olarak yürütülmesi için yapılması gereken çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Gözet, “Sayıları on binleri aşmış olan klinik hizmeti veren serbest veteriner hekimler yetkilendirilerek ıslah ve hayvan hastalıkları ile mücadele konularına dahil edilmelidir. Bunların yanında veteriner hekimlik mesleğinin kendi etik kurallarını oluşturması, kurum kültürünü geliştirmesi ve toplumsal yapı içerisinde etkin bir konumda olması gibi önemli sorunların aşılması gerekmektedir. Ülkemizde hayvancılık daha bilinçli ve tüketici taleplerine göre yapılanma yolundadır.  Ancak bu gelişme veteriner hekimlerin kurumsal ve bireysel kapasitelerinin niteliklerini geliştirmeleri ihtiyacını da beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

Veteriner hekimlik, hekimliğin 3 sac ayağından biri

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise AKÜ Veteriner Fakültesinin gelişmesi ve geleceğe tam donanımlı ve yetkin veteriner hekimler yetiştirmesi için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi. Dünyada 3 farklı hekimliğin olduğunun altını çizen Solak, “Bunlar tıp hekimliği, diş hekimliği ve veteriner hekimliğidir. Bunların üçü eşkenar üçgenin sacayağı gibidir, biri diğerinden ayrılmaz. Bizim gözümüzde, gönlümüzde bu böyle oldu ve daha farklı şeyler yapmayı da planladık. Veteriner hekimlerin müdahil olmadığı hiçbir saatimiz yok aslında. Yediğimizde, içtiğimizde, tanıda, tedavide, uygulamada veteriner hekim evimizin her köşesindedir. Yediklerimiz içtiklerimiz onların onayından geçer” dedi.  Veteriner hekimlerin hayvan sağlığı ve hayvansal gıdalar gibi çeşitli alanlarda mesleklerini icra ederek önemli çalışmalara imza atıldığını dile getiren Solak, şöyle konuştu:

“Veteriner hekimler 5 yıllık oldukça zorlu bir eğitimin ardından büyük fedakârlık ve özveriyle mesleklerini icra ederken, kendilerine ve sevdiklerini bile zaman ayıramamaktadır. Kanunların kendilerine tanıdığı hak ve yetkiler çerçevesinde hayvan sağlığı ve refahı, bakım, beslenme ve üretilmesi gibi konularda uygulama yapabilme hakkına sahip olan veteriner hekimlerimiz, insanların temel ihtiyaçları arasında yer alan hayvansal gıdaların sağlıklı olması için gerek denetim gerekse de kontrol aşamalarında son derece önemli bir yetkiye ve role sahiptir. Bu çok önemli bir konudur, aslında tarihsel olarak çok eski olmasına rağmen son yıllarda önem kazanan ‘tek tıp tek sağlık’ konsepti insan sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği olgularını bütünleştiren çok önemli bir kavramdır. Bu bağlamda veteriner hekimler ‘tek tıp tek sağlık’ konseptinin en vazgeçilmez ortaklarındandır.”

AKÜ Veteriner Fakültesi öğrencilerine daha geniş uygulama alanları

AKÜ Veteriner Fakültesinin genişlemesi ve öğrencilere daha çok uygulama alanı sağlaması için çok büyük çabalar sarf ettiklerini vurgulayan Solak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Benim bu üniversitede hayallerimden bir tanesi Veteriner Fakültesine bağlı bir pet otel kurulmasıydı. 2012 yılında AKÜ Veteriner Fakültesinin uygulama alanlarından birisi olması için çok heves ettim ve uğraştım. Farklı nedenlerle kısmet olmadı. Belli ülkelerde de gördüm ve hayalim de buydu, inşallah bundan sonraki dönemde olur. Bunun ardından 2 senedir güzel bir mücadele verdik. Yaban hayatı ile ilgili güzel bir merkez kuruyoruz. Veteriner Fakültesi binasının arkasına, eğitim binası olarak da kullanılacak bir tesis yapacağız. Sanıyorum önümüzdeki senenin ortalarında bitirilir. Bütçesi ayrıldı, işlemler yürüyor, arazisini verdik. İnşallah bir bütçeyle yanına da bit pet otel yapıp; Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Hayvan Hastanesi, Yaban Hayvanları Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ile değerli genç hekim adaylarımız sahaya atılmadan birçok şeyi görmelisiniz. Biz de bunları yapmalıyız. Diğer taraftan mevcut binanızın eksiklerini tamamlama konusu da Kalkınma Bakanlığında ilk sırada bekliyor. Binanızın genişleme çalışmaları üniversitemizin yatırım planlamalarında ilk sırada yerini alıyor.”

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen sosyal program kapsamında ise 1. Süt Koşusu etkinliğinde dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi.

 

30 Nisan 2018, Pazartesi 245 kez görüntülendi